Thursday, December 29, 2011

Hyvvää ja makkeetaKuva: Trafalgar Square joulukuun alussaNakkasin reissukassin olkapäilleni jo ennen joulukuun puoliväliä, koska halusin ehdottomasti olla Lucianpäivänä Helsingissä äitini yllätyssynttäreiden takia. Kannatti olla: sumutus meni täydestä ja juhlat olivat huippuhauskat.

Helsingin jäisessä vesisateessa tapaamani ystävät naureskelivat, että sää tuntuu varmaan kotoisalta, ei tämä ole varmaan mitään niihin Lontoon sateisiin verrattuna. Naureskelu loppui lyhyeen, kun kerroin, että koko syksyn aikana Lontoossa on satanut ehkä muutamana päivänä. Ja kerran oli vähän kylmä päivä. Mutta muutoin on ollut kuivaa ja kivaa. Varpaat ovat kastuneet vain Walesissa.

Jos säätä ei ota huomioon, Helsinki näytti parhaimpia puoliaan. M, joka tuli pari päivää myöhemmin kaupunkiin, huomasi jostain että jousikvartetti Meta4 heittää 10-vuotisjuhlakeikan Musiikkitalossa. Eikä minkä tahansa keikan, vaan ilmaiskeikan! Menimme ajoissa ja saimme paikat, konsertti oli aivan ihana. Tällaiset jutut pistää tykkäämään Musiikkitalosta aika lailla.

Kyldyyriharrastuksia jatkettiin kuvataiteen parissa. Galleria Forsblomissa oli sattumalta Tony Ourslerin teoksia, joita olen pelännyt jo pitkään. Ourslerin oliot tuntuvat olevan vankina fyysisessä hahmossaan ja joidenkin äärellä tuntuu siltä, että haluaisin rikkoa tuon hahmon jotta se "henki" pääsisi siitä vapaaksi. En haluaisi sellaista kotiini, mutta näitä on pakko käydä katsomassa jos vain on mahdollisuus. Näyttely jatkuu tammikuun 8. päivään asti.

Meilahdessa puolestaan on esillä taidemuseon uusia taidehankintoja viime vuosilta. Ja tämäkin näyttely oli ilmainen (ja jatkuu helmikuulle asti)! Pääsin vihdoin näkemään Jarno Vesalan teoksen Itku pitkästä ilosta, joka oli muutama vuosi sitten Mäntässä. Eräiden Mäntän kävijöiden mielestä se on nimittäin vähän erään M:n näköinen. Hmmmm.

Jouluaattona matkasimme Kölniin joulunviettoon. Museot ja taidenäyttelyt olivat kiinni, mutta kiersimme monta vanhaa kirkkoa. Onneksi katutaide on aina auki, bongasimme Space Invader -mosaiikkigraffitin!
Matka jatkui Kölnistä yhdeksi yöksi Brysseliin erään rakkaan crazy catwomanin, hänen muusikkomiehensä ja kahden pikkupantterin luokse. Belgialaisen suklaan syönti vähän unohtui belgialaisen oluen ääressä, mutta ei se mitään.

Joulureissaamisen kruunasi matka Eurostar-junalla kotiin Lontooseen. Kakkosluokka oli loppuunmyyty, joten meillä oli hyvä syy ostaa liput ykkösluokkaan (taas, sillä sama juttu kävi välillä Köln-Bryssel, jonka teimme Thalys-junan ykkösluokassa. Lounaaseen kuulunut pannacottan ja juustokakun yhdistelmää muistuttanut jälkiruoka oli M:n mukaan "hyvvää ja makkeeta", mikä kuvasi hyvin koko junamatkaa).

Ja voi mitä luksusta Eurostar toikaan elämään! Illallinen (minulle oli tietysti valmistettu kasvisruoka) oli mainio ja viiniä tultiin tarjoamaan enemmän kuin kahden tunnin matkana ehti nauttia. Tunnelissa yritin bongata oman enoni suunnittelemat sähköä säästävät neonvalosäätimet, mutta eihän niitä vauhdissa pysty erottamaan. No, pääasia, että asialla voi pöyhkeillä tutuille.

Eurostarin maukas porkkanakuula, kasvisgratiini tuorejuustolla ja tuore hedelmäsalaatti

Juna saapui St Pancrasin asemalle, josta on kotiin kymmenen minuutin kävely. En ymmärrä, miksi kukaan valitsee tälle välille lentokoneen. Meidän viime hetkellä ostetut ykkösluokan liput maksoivat suunnilleen saman verran kuin economy-luokan lentoliput. Ja sitten olisi vielä pitänyt hankkiutua lentoasemalle ja sieltä pois ja odotella koneen lähtöä ja matkatavaroiden saapumista. Kokonaismatkustusaika olisi ollut vähintään saman verran, ellei enemmän, kuin junalla.

Pääsisipä vielä joskus samalla lailla Helsingistä junalla Keski-Eurooppaan...
Sitä odotellessa: hyvää uutta vuotta 2012!


PS. Vähän häijyn näköinen tuo terminaattori-silmäinen Eurostar kyllä on.

No comments:

Post a Comment